Osmanlıda sahne ne demek?
Orta Çağ’da Doğu İslam dünyasında bir şehrin veya bölgenin korunması ve kontrolünden sorumlu olan kişilerin taşıdığı unvandır. Selçuklular arasında askeri kökenli valiler, garnizon komutanları veya güvenlik şefi pozisyonundaki kişiler bu unvanı taşırdı.
Sahne ne demek Osmanlıca?
1. Şaha ait, Şaha ait. 2. Sıf. ve zf. Bir şaha yakışır sayısız muhteşem yüksek saraylar ve köşkler vardır, şaha yakışır mükemmellikte, çok mükemmel (Kâtip Çelebi’den seçme).
Osmanlıda şıhne ne demek?
19. yüzyılda belirginleşen kolluk kuvvetlerinin tarihiyle bağlantılı olan Şahne (Şehne) unvanı ortaya çıktı. İlk kullanımında, bir şehrin veya bölgenin korunmasından ve güvenliğinden sorumlu komutana atıfta bulunuyordu.
Şahnesi ne demek?
Tiyatro oyunu, dram, müzik eseri, oyun veya filmin ayrı bölümleri gibi eserlerin sergilenmesine ayrılmış sahne veya alanı ifade eder.
Sahneye çıkan kişiye ne denir?
Tiyatro metinlerine “oyun”, metinleri yazan kişiye “oyun yazarı” (yazar), oyunu sahnede canlandıran kişilere de “oyuncu” (ya da daha genel anlamda tiyatrocu) denir.
Şehir sahnesi ne demek?
Bir şehrin veya bölgenin güvenliğinden sorumlu askeri vali.
Sahne neyin terimi?
Sahne, oyunların ve bazı gösterilerin sergilenmesi için ayrılmış alandır.
Sahne olmak ne demek TDK?
(Bir yerin ve olayın) ortamı olmak. AÇIKLAMANIN AÇIKLAMASI: Bir yerde, bir yerde meydana gelen.
Şüden ne demek Osmanlıca?
“olmak, gitmek” kelimesinden gelen “şud”, “gitmemek, gitmek” anlamına gelir ve “gelmek, gitmek” anlamına gelen Âmed (ü) şüd’ün telaffuzunda kullanılır: Âmed ü sesiyle değneğe vururken eli daima gözünün önünde olurdu (Ahmet Râsim).
Naib nedir?
“Birinin yerine geçen, vekil”2 anlamına gelen naib kelimesi, başlangıçta devlet yönetimindeki görevlilerin yerine geçici olarak geçen kişiler için kullanılmış, vezirler de hükümdarın temsilcisi oldukları için naib-i sultanatlar olarak adlandırılmıştır.
Müstevfi ne demek?
İslam devletlerinde mali konsey başkanı ve onunla ilişkili bazı görevliler için kullanılan bir terim. Sözlükte “hakkın ödenmesini talep eden” anlamına gelen müstevfî kelimesi, devletin mali işleriyle ilgilenen konsey başkanını ve onunla ilişkili görevlileri ifade eder.
Gulam ne demek tarih?
Gulam, İslam devletlerinde kölelerden oluşan ve hükümdarı korumakla görevli askeri birliklerdir. Osmanlı İmparatorluğu’nda Kapıkulu askerleri olarak hizmet vermeye devam ettiler. Gulam kelimesi Arapça kökenlidir ve çocuk anlamına gelir.
Camedar ne demek tarih?
Bazı İslam devletlerinde, hükümdarın giyimini denetleyen saray görevlisi. Farsça câme (giysi) ve dâr (tutmak, sahip olmak) kelimelerinden oluşan bu tabir, Karahanlılar, Gazneliler ve Selçuklular gibi İslam devletlerinin saray teşkilatlarında bulunur.
Amid ne demek tarih?
Va’il kabilesinden geldiğine şüphe yoktur[2], ancak bu isim Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarına kadar en büyük eyaleti olan bölge için kullanılmış ve özellikle resmî belgelerde bugün Diyarbekir[3] olarak bildiğimiz şehir Amid olarak anılmıştır.
Selçuklularda şıhne ne anlama gelir?
Şıhne, Selçuklu hanedanlığında hanedan üyesi olmayan valiler için kullanılan bir terimdir. Bu valiler genellikle yüksek komuta askerleri arasından seçilirdi. Şıhne hem askeri hem de idari işlerden sorumluydu.
Sahne neyin terimi?
Sahne, oyunların ve bazı gösterilerin sergilenmesi için ayrılmış alandır.
Sahne olmak ne demek TDK?
(Bir yerin ve olayın) ortamı olmak. AÇIKLAMANIN AÇIKLAMASI: Bir yerde, bir yerde meydana gelen.
Sahne yapan kişiye ne denir?
Tiyatro oyuncusu olmak ne demektir? Tiyatro oyuncusu, tiyatro sahnesine çıkan ve insanlara neşe getiren kişidir.
Sahne adına ne denir?
Sahne adı, aktörler, komedyenler veya müzisyenler gibi bazı sanatçıların seyirci önünde kullandıkları takma addır. Sanatçılar, örneğin gerçek adları ilgi çekici olmadığı ve telaffuzu zor olduğu için sahne adlarını kullanırlar.