Makale konusu ne olabilir?
Genellikle bilimsel olaylara odaklanır. Ancak makalelerin mutlaka bilimsel olaylarla ilgili olması gerekmez. Yazarın isteğine bağlı olarak güncel toplumsal durumları, insan psikolojisi hakkında ilginç bilgileri ve sanat alanındaki yenilikleri kapsayabilir.
Her konuda makale yazılabilir mi?
Makale yazmak için tematik bir kısıtlama yoktur; istediğiniz konuda yazabilirsiniz. Makaleler insanları ve toplumu ilgilendiren her türlü sanatsal, bilimsel, politik ve sosyal konu ile ilgili olabilir.
Makale konusu nasıl belirlenir?
Konu seçimi nasıl yapılır sorusunu kısaca açıklayacağım. Araştırmacı kendine sorular sormalıdır. … Keyif aldığımız bir konu seçmeliyiz. … Her zaman özgün olmaya çalışın … Başkalarının ne söylediğini dinlediğinizden emin olun. … Araştırma konunuzu değiştirmekten korkmayın.
Makale hangi konu?
Makale, herhangi bir konu hakkındaki bir görüşü veya fikri savunmak ve kanıtlamak için yazılmış bir metindir. Gazete ve dergilerde yayınlanır. Bir gerçeği açıklamak, bir konu hakkındaki görüş ve düşünceleri sunmak veya bir tezi savunmak veya desteklemek için yazılan yazılara “makale” denir.
Makalede hangi bölümler olur?
Makale başlık, özet ve anahtar kelimeler, giriş, materyal ve yöntem, sonuçlar, tartışma ve kaynaklardan oluşur. Makale 16 sayfayı geçmemelidir. Özet 300 ± 50 kelime olmalıdır. Kısa araştırma makaleleri 6 sayfadan az olan araştırma makaleleridir.
Makale çeşitleri nelerdir?
Makale türleri: Deneysel araştırma makalesi.
Makale yazmak kaç gün sürer?
Örneğin, bir sayfanın yaklaşık 500 kelime olduğunu varsayalım, 5 sayfalık bir makale 2.500 kelime gerektirir. Deneyimime göre, yaklaşık 2.500 kelimeyi etkili bir şekilde yazmak yaklaşık 4 ila 8 gün sürer (günde maksimum 625 kelime ve 8 güne yayarsanız günde 313 kelime). 5 sayfalık bir makale 2.500 kelime gerektirir. Deneyimime göre, etkili bir şekilde yaklaşık 2’dir.
Makalenin 4 özelliği nedir?
Bir gerçeği açıklamak, bir konu hakkında görüş ve düşünceler sunmak veya bir tezi savunmak veya desteklemek için yazılan yazılara makale denir. *Anlatım basit ve yoğun olup nesnel bir niteliğe sahiptir. *Ortaya atılan fikir ve tez kanıtlanmıştır. *Kelime oyunları kullanılmaz, süslü ifadelerden kaçınılır.
Makale en az kaç sayfa olmalı?
Makale Formatı Makale uzunluğu en az 7.500 kelime, tercihen 70.000 karakter (boşluklar dahil) olmalıdır – sayfa başına yaklaşık 3.450 karakter, 20 sayfa.
Makale yazmak zor mu?
Bir makale yazmak zor olabilir, ancak zor olmak zorunda değil. Zorluk genellikle yazarın konuya aşinalığına, yazma becerilerine ve deneyimine bağlıdır.6 Kasım 2019Bir makale yazmak zor olabilir, ancak zor olmak zorunda değil. Zorluk genellikle yazarın konuya aşinalığına, yazma becerilerine ve deneyimine bağlıdır.
Makaleye nasıl başlanır?
Giriş bölümü, araştırma konusunun (probleminin) tanımı, araştırmanın amacı ve önemi gibi bilgilerin yer aldığı bir sunumdur. Yöntemde, araştırma modeli belirtilerek çalışmanın araştırma grubu tanıtılır. Araştırmanın veri toplama araçları açıklanır ve uygulamanın gerçekleştirilmesinden bahsedilir.
İyi makale nasıl yazılır?
Başlık makalenin içeriğiyle uyumlu olmalıdır. Açıklayıcı olmalıdır. … Basit ve kısa olmalıdır. … İlgi çekici ve merak uyandırıcı olmalıdır. Makalenin gönderileceği derginin okuyucu kitlesine hitap etmelidir, sonuçlarına değil. Makale…•31 Mart 2020
Ne konuda makale yazılır?
Gazete veya dergilerde yayınlanan makalelerin konusu genellikle siyaset olsa da, toplumsal yaşam kuralları, bilimdeki gelişmeler, ekonomik sorunlar, siyaset, felsefe ve sanat gibi birçok konuda yazılabilir. Hangi konuda yazılırsa yazılsın, makalenin dili ciddi ve anlaşılır olmalıdır.
Kimler bilimsel makale yazabilir?
Bilimsel makaleleri kimler yayınlayabilir? Öncelikle, teknik olarak herkesin herhangi bir bilimsel dergide yayın yapabileceğini belirtmekte fayda var. Bunu yapmak için herhangi bir unvan veya statü gerekmez; bu, herhangi bir bireyin katkısına açık olan bilimin doğasının bir yansımasıdır.
Makale yazan kişiye ne denir?
Makale yazarı, bilgi ve deneyimlerini kullanarak belirli bir konuyu araştırarak makaleler yazan kişidir. Makale yazarları genellikle gazeteler, dergiler, bloglar ve web siteleri için makaleler yazar ve okuyuculara bilgi ve fikirler sunar.
Konu nedir makale?
“Konu” TDK’da (2011a: 1475) “konu” olarak tanımlanmıştır (TDK, 2011a: 1475). Bir metinde veya kompozisyonda yazılan veya konuşulan her şey konudur.
Makale nedir bir örnek?
Makale, en azından bir fikri savunmak veya bir iddiada bulunmak için yazılmış herhangi bir yazıyı tanımlamak için kullanılan terimdir. Makale örnekleri arasında günümüzde gazetelerde yayınlanan köşe yazıları yer alır.
Bir makalenin konusu nerede yazar?
Bir makalenin en önemli bilgilerin verildiği ilk kısmı, genellikle oldukça kısa olan “Özet” bölümüdür. Çoğu zaman, bu özet bize konuya dair kısa bir genel bakış sunar, makalede bahsedilen yeni bulgulardan kabaca bahseder ve bu bulguları konuyla uyumlu hale getirir.
Makale dili nasıl olmalı?
HAZIRLANACAK MAKALELERDE UYULACAK KURALLAR. Makalenin dili Türkçe’dir. Yarışmaya katılan makaleler daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere kabul edilmemiş, yüksek lisans ve doktora tezlerinin sonucu olmamalı ve makale özetleri kongre ve sempozyum bildirilerinde kullanılmamış olmalıdır.