İçeriğe geç

Afyon Nereye Bagliydi

Afyon daha önce nereye bağlıydı?

Anadolu Beylerbeyliğine bağlı sancağın merkezi Kütahya idi. Tanzimat’tan sonra Hüdavendigar Beylerbeyliği kurulunca Afyonkarahisar beş sancakla birlikte bu merkeze bağlandı. 1917’de Bursa’ya bağlı bir valilik olan Afyonkarahisar o gün bağımsız bir valiliğe dönüştürüldü.

Yunan Afyonda kaç sene kaldı?

Afyonkarahisar iki kez Yunanlılar tarafından işgal edildi. İlk işgal çok uzun sürmedi, ancak ikinci işgal yaklaşık 14 ay sürdü.

Afyon hangi bölgeye bağlıdır?

Afyonkarahisar, Ege Bölgesi’nin İçbatı Anadolu bölümü sınırları içerisinde yer almakta olup toplam yüzölçümü 14 kilometrekaredir.

Afyonda hangi beylikler vardı?

Sahib Ataoğulları II Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılmasından sonra Afyonkarahisar ve çevresinde kurulmuştur. O dönemin Anadolu beyliklerinden biridir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin veziri Sahib Ata Fahreddin Ali’nin oğulları tarafından kurulan beylik, 1275-1341 yılları arasında varlığını sürdürmüştür.

Afyonun adı neden değişti?

Afyonkarahisar ismindeki “afyon” kelimesi, tıpta ilaç yapımında kullanılan haşhaş bitkisinin suyu için kullanılan Latince “afyon” kelimesinin yazılışı ve okunuşudur ve zamanla değişmiştir.

Afyonkarahisar hangi Türk boyundandır?

1147-1157 yılları arasında Sultan I. Mesud’un emriyle Karaşar adlı bir Türk boyu, “Karahisar” adıyla anılan kalenin eteklerine yerleştirildi.

Afyonu kim fethetti?

Bilindiği kadarıyla başlangıçta Hitit egemenliğinde olan Afyonkarahisar bölgesi daha sonra Frig ve Lidya egemenliğine girmiştir. Büyük İskender’in fethettiği Afyonkarahisar, daha sonra MÖ 6. yüzyılda Pers egemenliğine girmiştir.

Selanik göçmenleri nerelere yerleştirildi?

Adana, Edirne, Balıkesir, İstanbul, Bursa, Tekirdağ, Kırklareli, İzmir, Kocaeli, Manisa, Çanakkale, Mersin ve Samsun gibi iller; Yunanistan’dan gelen göçmenlerin en yoğun olarak yerleştiği iller bunlar. 1928 nüfus sayımına göre Yunanistan’daki göçmen nüfusu 1.221’dir.

Afyonu kim işgal etti?

Afyonkarahisar’ın Yunanlılar tarafından ilk işgali 28 Mart 1921’de gerçekleşti. On gün süren işgalin sonunda Yunanlılar 7 Nisan’da şehri boşalttılar.

Afyonlular en çok nerede yaşıyor?

Afyon’da nüfus kaydı yapılan diğer illerde ikamet eden kişi sayılarına ilişkin durum; Afyon’un en fazla nüfusa sahip olduğu iller şöyle: Afyonkarahisar 645.764, İzmir 92.810, Eskişehir 61.121, İstanbul 60.634, Denizli 58.003, Antalya 40.401, Ankara 28.782, Isparta 16.832, Kocaeli 16.617. Aydın 13.978, Bursa 13.289…

Afyonun kökeni nereden gelir?

Bugün kullanılan Afyon adı, bölgenin büyük bölümünde uzun yıllardır yetiştirilen haşhaş tarımından gelmektedir.

Afyon ne zaman il oldu?

Osmanlı Devleti’nin son idari yapılanmasında Karahisâr-ı Sâhip Sancağı yer alırken, 1924’te Cumhuriyet’ten sonra oluşturulan yeni idari yapılanmayla Afyonkarahisar adını alan il, 5 kaza, 12 bucak ve 482 köyden oluşmaktaydı (DAŞDEMİR ve UYAN, 2001: 211).

Afyonkarahisar’ın eski adı nedir?

Osmanlı arşivlerinde ilin adı “Karahisar-ı Sahip” olarak da geçmekte olup, Afyonkarahisar adının bu dönemde mahalli olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren “Afyonkarahisar” olarak bilinmekte olup, Atatürk konuşmasında 34 ayrı yerde Afyonkarahisar adını kullanmıştır.

Afyon Kalesinin altında ne var?

Afyonkarahisar Kalesi – Afyonkarahisar Kalenin tepesinde M.Ö.

Afyonda hangi savaş yapıldı?

Herkese mutlu Zafer Bayramı dileriz. Büyük lider Atatürk, 30 Ağustos 1924’teki büyük zaferi şu cümlelerle anlatmıştır: “Afyonkarahisar Dumlupınar Meydan Muharebesi ve son bölümü olan 30 Ağustos Zaferi, Türk tarihinin en önemli dönüm noktasıdır.”

Dinar eskiden nereye bağlıydı?

Tanrıların ve kralların karıştığı masalların ve efsanelerin şehridir. İlçe 1874’te belediye, 1908’de ilçe olmuştur. Afyon iline bağlı bir ilçe olan Dinar, Akdeniz ve Ege bölgeleri arasında yer almaktadır. İlçe merkezi ve güneydeki köyler Akdeniz bölgesinde, kuzeydeki köyler ise Ege bölgesindedir.

Afyona Karahisar ne zaman eklendi?

II. Yakub Bey’in vasiyeti üzerine yerleşim 1429 yılında tekrar Osmanlı yönetimine geçti. Osmanlı döneminde sancak merkezi olarak başlangıçta “Karahisar-ı Devle”, “Karahisar” ve “Karahisar-ı Sahib” adlarıyla anılan yerleşim, 1684 tarihli belgelerde “Afyonkarahisar” adıyla anılmıştır.

Afyonlular en çok nerede yaşar?

Afyon’da nüfus kaydı yapılan diğer illerde ikamet eden kişi sayılarına ilişkin durum; Afyon’un en fazla nüfusa sahip olduğu iller şöyle: Afyonkarahisar 645.764, İzmir 92.810, Eskişehir 61.121, İstanbul 60.634, Denizli 58.003, Antalya 40.401, Ankara 28.782, Isparta 16.832, Kocaeli 16.617. Aydın 13.978, Bursa 13.289…

Afyon hangi sancağa bağlıdır?

Afyonkarahisar yöresi Osmanlı hâkimiyetine girdikten sonra sancağa dönüştürülerek Anadolu eyaletine bağlanmış ve “Karahisâr-ı Sâhib” veya “Karahisar” Sancağı adı verilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir