İçeriğe geç

Malatyanın En Güzel Ilçesi Neresidir

Malatya’nın en büyük ilçesi neresidir?

İlçe coğrafi olarak dağlık ve engebeli bir yapıya sahip olup; 1794 km2’lik alanıyla Malatya ilinin en büyük ilçesidir. İlçe merkezi 1040 m. yükseklikte olup, diğer adalara göre düşük bir konumda yer almaktadır.

Malatya Merkez ilçesi hangisi?

Malatya’nın 13 ilçesi vardır. Merkez ilçeler: Battalgazi.

Malatya’nın en meşhur yeri neresidir?

2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen Arslantepe Tepesi, Türkiye’nin en büyük tepelerinden biridir. Binlerce yıllık geçmişe sahip tepede, Hititlerden Roma ve Bizans’a kadar pek çok medeniyetin izlerini görebilirsiniz. Malatya’da görülmesi gereken en önemli tarihi yerlerden biridir.

Malatya önceden nerenin ilçesiydi?

Malatya bölgesi klasik Osmanlı döneminde Maraş vilayetine bağlı bir liva (sancak) idi. 1831 yılında yapılan idari değişiklikle Malatya Livası, Maraş Merkez Livası, Samsat ve Gerger Livası Maraş vilayetinin sınırları içerisinde yer aldı.

Malatya’nın en büyük mahallesi hangisi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Malatya Bölge Müdürlüğü’nün 2018 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) analizine göre, 31 Aralık 2018 tarihi itibarıyla en fazla nüfusa sahip ilçe 22 bin 820 kişiyle Çöşnük oldu.

Malatya Türkiye’nin kaçıncı ili?

Malatya, Türkiye’nin bir ilidir. Malatya merkezli il, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat bölümünde yer almaktadır. 13 ilçe ve 718 mahalleden oluşan Malatya, 2022 verilerine göre 812. sıradadır.

Malatya Elazığ’dan ne zaman ayrıldı?

Osmanlı Devleti’nin son yıllarında Malatya ve Dersim sancakları da buraya bağlanmış, 1921 yılında bu iki sancak Elazığ’dan ayrılmıştır.

Doğanyol eskiden nereye bağlıydı?

Osmanlı İmparatorluğu döneminde bugünkü Adıyaman ilinin Kâhta ilçesine bağlı olan Doğanyol, daha sonra Elazığ iline, Cumhuriyet’ten sonra da Malatya iline bağlanmıştır.

Yeşilyurt nerenin ilçesidir?

Yeşilyurt, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin iki merkez ilçesinden biri olup Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Havzası’nda yer almaktadır.

Malatya en çok nereye yakın?

Doğusunda Elazığ ve Diyarbakır, güneyinde Adıyaman, batısında Kahramanmaraş, kuzeyinde Sivas ve Erzincan illeriyle çevrilidir.

Malatya ili neyi ile ünlü?

Malatya denince akla ilk gelen kayısı oluyor. Malatya kayısısı hem kuru kayısı olarak hem de çeşitli çeşitleriyle nitelendiriliyor. Aynı zamanda Malatya kayısısı reçel, jöle ve marmelat gibi birçok farklı hazırlamada kullanılabiliyor.

Malatya güzel bir yer mi?

Malatya; etkileyici kültürel zenginliği, doğal güzellikleri ve lezzetli yemekleriyle Türkiye’nin en önemli turistik şehirlerinden biridir. Uzun tarihinde birçok önemli medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehrin her köşesinde paha biçilmez tarihi eserler görebilirsiniz.

Malatya’nın eski adı nedir?

Malatya adı Asur belgelerinde Milid, Melid, Milidia, Meliddu olarak geçmektedir. Urartu kaynaklarında Melitea, Hitit hiyeroglif yazıtlarında ise kent; “buzağı başı ve buzağı ayağı” ideogramlarıyla temsil edilmektedir.

Malatya’da hangi aşiret var?

Bu arada Güneydoğu Anadolu’da Malatya ve Hısn-ı Mansur (Adıyaman) civarında yaşayan aşiretlerden biri de Rişvan aşiretidir. Aşiretin bazı kolları Orta ve Batı Anadolu’ya göç ederek Maraş, Sivas, Konya, Ankara, Aydın, Denizli, Manisa ve İzmir bölgelerinde yarı göçebe bir hayat yaşadılar.

Malatya Pütürge Kürtleri nereden gelmiştir?

İlçe nüfusunun büyük çoğunluğunun Kütahya’dan gelen Samanoğulları’ndan oluştuğu söylenmektedir. Bunun dışında kökeni bilinmeyen Kopuzoğulları ise sonradan buraya gelip yerleşen bir topluluktur.

Malatya Yeşilyurt’un nüfusu ne kadar?

Yüzölçümü 954,6 km², nüfusu 337,049, rakımı 998 m’dir.

Hekimhan’ın nüfusu kaç?

2023 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre ilçenin toplam nüfusu 20’dir.

Doğanşehir’in nüfusu ne kadar?

alan 1.

Malatya Hekimhan Güzelyurt Kürt mü?

Hekimhan, Türk, Kürt ve Alevi kökenli insanlara ev sahipliği yapmaktadır. Dini farklılıkları olan bu gruplar, bölgede kardeşçe birlikte yaşamaktadır ve ortak bir kültürel anlayışı benimsemiştir. O, Alevidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir